Oro Italiano Primitivo IGT Puglia 2019 0,75l
100% Primitivo
Víno plné smyslných bylin, skvěle doplněných koncentrovaným a sluncem políbeným tmavým ovocem. Víno mistrovsky vyzrálé 5 měsíců na dubovém sudu, z Apulie, paty italské boty, kde vědí, jak vyrobit krásné víno. Charakteristické, přátelské a vřelé. Není proto divu, že the Italian Wine Guy udělil tomuto krásnému Primitivu 98 bodů!
Intenzivní červené víno s krásnými fialovými odlesky. Svůdná vůně zralého tmavého ovoce (ostružiny). Lahodně koncentrovaná chuť, dušená a plná džemu s jemnými tóny vanilky a špetkou hřebíčku. Komplexní, plné a saténové víno. Lahodné ostružiny a ústa plnící zralé třešně. Pět měsíců zrání na dřevě dodává teplé tóny dřeva, příjemný nádech vanilky a sladkého moka. Dlouhý sametový závěr. Toto krásné Primitivo nese s hrdostí zlatou korunu na etiketě. A právem!
Párování - Grilované maso, pečené maso, boloňské těstoviny, lasagne s rajčatovou omáčkou, vyzrálé sýry.
Doporučená teplota podávání 16 - 18 °C
Skladem poslední 2 kusy.
Kategorie: | Červená vína & Rosé |
---|---|
Objem: | 0,75 l |
Barva: | Červené |
Obsah cukru: | Suché |
Odrůda: | Primitivo |
Země původu: | Itálie - Puglia |
Ročník: | 2019 |
Kategorie: | IGT |
Alkohol: | 13,5% |
Primitivo
- víno plné jihoitalského temperamentu. Plné divokých, kořeněných vůní a zároveň nádherně jemné a krémové. Víno, které je hluboce políbeno sluncem. Víno se zralým a téměř marmeládovým černým ovocem v kombinaci s voňavými středomořskými bylinami. Po mnoho let byla existence Primitiva v Apulii neznámá. Úspěch odrůdy Zinfandel to však změnil. V roce 1967 zjistil americký vědec, že italské Primitivo a americký Zinfandel jsou totožné a pocházejí z chorvatské odrůdy Tribidragu. Jak tyto odrůdy skončily v Apulii a Kalifornii není známo. Od 90. let popularita Primitiva každopádně rostla, a to díky popularitě Zinfandelu.
Puglia - Apulia -Tato oblast oliv je dnes považována za vinařskou oblast na vzestupu a místní vína získávají velice rychle na popularitě. Vinařská tradice zde sahá více než 4000 let zpět. Ale dlouho to bylo především o kvantitě, a to se odráželo na kvalitě. Kromě toho byla většina sklizně prodávána vinařům na severu Itálie a Francie, kteří chtěli dodat jejich vínům více těla pomocí speciálních hroznů z Apulie. Na konci minulého století však došlo k významným investicím do pěstování vína v této suché, teplé a úrodné oblasti jadranského pobřeží. A to se vyplatilo! Apulie nyní zaručuje jakostní vína z autentických a původních odrůd, jako jsou Negroamaro a Primitivo, perla Apulie.